
Neler Yaptık ?
‘Sanatla KonuÅŸuyorum’
Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonu, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) yürütücülüÄŸü ve Pegasus Hava Yolları’nın desteÄŸi ile “Sanatla KonuÅŸuyorum” projesi hayata geçti.
EÄŸitim alanında dezavantajlı durumdaki çocuklara, sanat eÄŸitimi ve mesleki eÄŸitime eÅŸit biçimde eriÅŸimlerinin saÄŸlanması için; “Yarınlara Uçuyoruz” sloganı ile İstanbul’dan Mardin’ e giden ekibimiz Mardin Kızıltepe’de GürmeÅŸe İlköÄŸretim Okulu’nda ilkokul öÄŸrencileriyle sanat atölyeleri gerçekleÅŸtirdi.
Projede öÄŸrenciler yaÅŸlarına göre gruplanarak ayrıldı. YaÅŸ gruplarına göre ayrılan etkinlikler farklı sınıflarda; ilk önce konu üzerinden sunum ile anlatıldı. Sonra uygulamalı çalışmalar ile kendi sanat eserlerini üreten GürmeÅŸe İlkokulu öÄŸrencilerine, hayatlarında unutamayacakları bir deneyim yaÅŸatıldı. Eserlerini okulun çeÅŸitli bölümlerinde sergilemek üzere asan öÄŸrencilere atölyenin dışında temel sanat eÄŸitimi ve sanat akımları ile ilgili kısa bilgiler verildi.
Yapılan atölye çalışmaları;
-
Sanat Tarihine GiriÅŸ Atölyesi
-
Çini Desen Tasarımı Atölyesi
-
Seramik Eserler Atölyesi
-
Empresyonist Çizimler Atölyesi
-
Hayalimdeki Kız Kulesi/Galata Kulesi Maket Tasarım Atölyesi
'İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor'
​
“İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor” projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkıları ile gerçekleÅŸen Sanat Tarihi AraÅŸtırmaları DerneÄŸi’nin ilk yayın projesidir. Türkiye’nin tüm illerinde gerçekleÅŸmesi planlanan proje, gençlerin kültür mirası algısını geliÅŸtirmeyi amaçlayarak baÅŸlatıldı.
İstanbul’daki kültürel miras öÄŸelerinin gençler tarafından fark edilmesini saÄŸlamak amacıyla hazırlanan projeyle, lise eÄŸitimini devam ettiren gençlere; “YaÅŸadığınız semtteki tarihi eseleri biliyor musunuz?” sorusu yol haritamızı belirledi.
Gençlerin; yaÅŸadıkları semte baÅŸka bir gözle bakmalarını, çevrelerindeki sanat eserlerini fark etmeleri hedeflenen projede; lise öÄŸrencilerinin her gün önünden geçtikleri veya çevrelerinde var olan ama hiç dikkat etmedikleri tarihi eserleri, kompozisyon olarak anlatmaları istendi.
İstanbul’un 30 ilçesinde, 40 okul ziyaretiyle amaçları anlatılan proje için yazım atölyeleri gerçekleÅŸtirildi. BaÅŸvuru esas alınarak gerçekleÅŸen projede 2.000 öÄŸrenciye ulaşıldı. Gelen yazılarla, proje sonunda “Semtimin Sanat Tarihi” kitabı yayımlandı.
Kitapta, 20 farklı okuldan 49 öÄŸrencinin kendileriyle özdeÅŸleÅŸtirdikleri gerçek hikayelerden oluÅŸan yazılarına yer verildi.
​
​
​
​
‘Sanat Terapileri’
‘Sanat Terapisi’ teması seçilen söyleÅŸilerde; sosyal saÄŸlık için güçlü bir araç olarak kabul edilen yaratıcı sanatların, ülkemizde psikoterapötik amaçlarla kullanılmasına katkısı üzerine bir üzerine konuÅŸuldu. Küçükçekmece Belediyesi | Güzel Sanatlar Akademisi katkılarıyla gerçekleÅŸtirilen hem teÅŸhis koymaya yardımcı bir araç hem de tedavi yöntemi olarak kullanılan sanat terapileri farklı branÅŸlarda anlatıldı.
​
​
1)Sanat Terapisi - Dışavurumculuk - Dans Terapi
Dışavurumcu Sanat Terapisi söyleÅŸisinde, drama/tiyatro, dans/hareket, yaratıcı yazı (ÅŸiir, hikaye, vb.), anlatı (story-telling) , resim, heykel, fotoÄŸraf gibi sanatsal ifade yollarının birlikte ve bütünleÅŸmiÅŸ bir biçimde bireylerde deÄŸiÅŸim ve geliÅŸimi nasıl etkilediÄŸi anlatıldı.
​
2)Müzik Terapi
Her ÅŸeyin frekansı vardır. Müzikse duyabildiÄŸimiz en estetik frekanstır. Üstelik bunun üzerimizde terapötik bir etkisi bulunur. Bizi sakinliÄŸe ve yaratıcılığa sürükleyen bu etki, bilinen en eski terapi yöntemini doÄŸurmuÅŸtur: müzik terapi. SöyleÅŸide müzik terapisinin yüzyıllardır olduÄŸu gibi günümüzde de biyolojik ve psikolojik rahatsızlıklarımız için kadim bir ilaç olmaya devam ettiÄŸi anlatıldı.
​
3)Sinema Terapi
GerçeÄŸe dair sorularımıza bazen en güzel cevabı kurgusal karakterler verir. Onlarla hislenir, onlar gibi düÅŸünür, baÅŸlarına gelenlerden dersler çıkarırız. SöyleÅŸide sinemanın bu özelliÄŸiyle bizi içsel bir yolculuÄŸa çıkarma, sorunlarımızın farkına varma ve davranışlarımızı deÄŸiÅŸtirme fırsatı vererek etkili bir terapi yöntemine dönüÅŸmesi anlatıldı.
Sinan Hakkında
Kültür Tarihi KonuÅŸmaları
​
​
Bugünü var eden, modern toplumların oluÅŸmasına katkı saÄŸlayan, tüm dünyaya ilham verip esin kaynağı olan, mimarideki dehasıyla kendinden sonraki kuÅŸakları da etkileyerek hayran bırakan Sinan’ın anısına düzenlenen “Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlık Günü” etkinliÄŸi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, sergi ve söyleÅŸi ile gerçekleÅŸtirildi.
​
Bu coÄŸrafyanın yetiÅŸtirdiÄŸi deÄŸerli sanatkarlardan biri olan Mimar Sinan’ı anma etkinliÄŸinde; Sanat Tarihi AraÅŸtırmaları DerneÄŸi’ne rahmetli gazeteci Vehbi Çelebi tarafından bağışlanan 1932 yılına ait İstanbul’da yer alan “Sinan Eserleri” yayınının orijinal nüshaları sergilendi. Mimarlık Günü’nde İstanbul’da yer alan Mimar Sinan eserlerinin eskiz çizimleri ve özellikleri davetlilerle buluÅŸturuldu.
​
​
​
​
​
Kadıköy Belediyesi ve Sanat Tarihçileri DerneÄŸi’nin iÅŸbirliÄŸi ile hayata geçirilen ”Kültür Tarihi KonuÅŸmaları” serisinin Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleÅŸtirildi.
​
1)Tarih Boyunca Takvimler ve Yılbaşı Adetleri
2)II.Dünya Savaşı ve Sinema
3)Bir Devrimi Anımsamak
Sinan Hakkında
Kazı Tecrübeleri SöyleÅŸisi
“Vefatının 100. Sene-i Devriyesi Sultan II. Abdülhami̇d Han’ın Sanata Yaklaşımı”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Beyazıd Devlet Kütüphanesi’nde gerçekleÅŸen “Vefatının 100. Sene-i Devriyesi Sultan II. Abdülhamid Han’ın Sanata Yaklaşımı” programı bir konferans, sergi ve Giselle Bale gösterimi olarak düzenlendi.
​
Yrd. Doç. Ahmet Vefa ÇobanoÄŸlu / I. Abdülhamid Han Dönemi Dini Mimari
Dr. Aslıhan Erkmen / Sultan II. Abdülhamid Han’ın Kitap Merakı
Dr. Ilona Baytar / Marangoz PadiÅŸah Sultan II. Abdülhamid
ve Dönemin Mobilyaları
Dr. Müjde Dila GümüÅŸ /II. Abdülhamid Dönemi’nde Milli Mimari
​
​
​
​
​
Sanat Tarihi AraÅŸtırmaları DerneÄŸi ve İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Kulübü’nün birlikte gerçekleÅŸtirdiÄŸi “Kazı Tecrübeleri” söyleÅŸisi,
Sanat Tarihi AraÅŸtırma Kazılarında çalışmak isteyen öÄŸrencileri bilgilendirme ve deneyim paylaşımı amacıyla hayata geçirildi.
Daha önce araÅŸtırma kazılarına katılmamış öÄŸrenciler ile tecrübeli uzmanlar bir araya gelip deneyimlerini paylaÅŸma fırsatı buldular. İlk defa kazıya gitmek isteyen öÄŸrencilerin tüm soru ve endiÅŸelerine cevap verildi. SöyleÅŸide; “Kazıların çalışma ÅŸartları? Kazı tecrübelerinin faydaları? Kazı Ekipmanları Nelerdir?” gibi pek çok konu üzerinde duruldu.